Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Besluitvorming rond rosiglitazon duurde langer dan nodig

Door op 17-12-2010

Juli 2007. Een commissie van de FDA constateert, dat het gebruik van rosiglitazon verband houdt met een verhoogd risico op myocard-ischemie. Toch blijft rosiglitazon op de markt en ondanks waarschuwingen en publicaties wordt het middel in de VS ieder jaar een miljoen keer voorgeschreven.
Juli 2010. Opnieuw vergadert een commissie van de FDA, die op grond van bestaande gegevens besluit dat rosiglitazon een significant cardiovasculair risico inhoudt. Twaalf van de 33 leden van de commissie vinden dat rosiglitazon van de markt gehaald moet worden. De overigen pleiten voor strengere controle op het voorschrijven, terwijl drie van hen de situatie willen laten zoals deze is. En zo sukkelen wij voort totdat een gecombineerde commissie uit Europa (EMA) en de VS (FDA) het middel in de ban doet en van de markt haalt. We schrijven inmiddels september 2010. Voorschrijvers en afleveraars dienen alert te zijn en blijven, want nieuwe antidiabetica dienen zich aan. Zo is het pioglitazon (in Nederland in de handel als Actos®) al op de markt, een stof die evenals rosiglitazon tot de thiazolidinedionen behoort. Hiervan zijn (nog) geen cardiovasculaire bijwerkingen aangetoond.

Opmerking referent: de belangrijkste vraag die blijft is: waarom moet deze besluitvorming jaren duren? Waarom eerst zoveel slachtoffers en financiële schade?

Belangenverstrengeling: geen.

Rosen CJ. Revisiting the rosiglitazon story – lessons learned. N Engl J Med 2010;363:803-806.

Rosiglitazon was in Nederland op de markt als Avandia® en (gecombineerd) in Avandamet®
Pioglitazon is in Nederland op de markt als Actos® en in combinatie met metformine als Competact®

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Em. prof. dr. E. van der Does
Thema Farmacotherapie
Publicatie 17 december 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 10 - Editie 10, 2010