Biologische geneesmiddelen en biosimilars (0,5 StiPCO-punt) 1 punt

Nascholingsartikel

Met de komst van biologische geneesmiddelen is gerichte therapie voor ernstige en chronische aandoeningen mogelijk. De productie van deze middelen vindt plaats in levende organismen. Daardoor zijn kleine variaties mogelijk in de werkzame stof (microheterogeniteit). Microheterogeniteit mag de kwaliteit, effectiviteit en veiligheid van het eindproduct niet beïnvloeden. Aandachtspunten voor biologische geneesmiddelen zijn het infectierisico, vaccineren en bewaarinstructies.

Biosimilars zijn gelijkwaardige alternatieven voor biologische geneesmiddelen. Door hun komst zijn marktwerking en kostenbesparing mogelijk. Kostenbesparing is nodig om de relatief dure behandeling met biologische geneesmiddelen betaalbaar te houden. Nieuwe patiënten kunnen direct een biosimilar gebruiken. Bij bestaande gebruikers is omzetting onder voorwaarden mogelijk, waaronder adequate klinische monitoring en patiëntenvoorlichting.

Anno augustus 2019 is één biosimilar van insuline glargine in Nederland op de markt. Artsen schrijven dit middel slechts beperkt voor. Sommige zorgverzekeraars hebben deze biosimilar aangewezen als preferent middel. Een specifiek aandachtspunt bij deze biosimilar is een juiste instructie van het pensysteem.

Log in om het volledige artikel te lezen of een reactie te plaatsen

Abonneren

Downloads bij dit artikel

Direct abonneren

Neem nu een abonnement op PiL en ontvang:
• de vrijheid om u na te scholen wanneer het u uitkomt;
• Toegang tot Klinische Diagnostiek (t.w.v. 69,50 per jaar)
• 8 geaccrediteerde e-learnings per jaar (8 punten/uren)
• 4x per jaar het tijdschrift PiL met nascholingsartikelen en vakinformatie

Direct abonneren