Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

De gevaren van voedingssupplementen en zelfmedicatie

Door op 18-06-2013

Gezondheidsschade door het gebruik van ondeugdelijke voedingssupplementen en vervalste geneesmiddelen komt regelmatig voor. In dit artikel worden de achtergronden en risico’s van het gebruik beschreven. Een aantal voorbeelden van gezondheidsschade wordt besproken. De belangrijkste gevaren zijn:
1. Omzeilen van het reguliere medische circuit, waardoor de diagnose niet (goed) gesteld wordt en de aandoening inadequaat wordt behandeld.
2. Onbetrouwbare samenstelling; de tabletten bevatten vaak een andere dosis of een andere werkzame stof dan op de verpakking vermeld staat en de samenstelling is wisselend door gebrekkige kwaliteitscontrole.
3. Misleidende marketing; voedingssupplementen die aangeprezen worden als 'natuurlijk' en 'op kruidenbasis' kunnen in werkelijkheid synthetische farmaceutica en zelfs niet-geregistreerde analogen van farmaceutica bevatten.
4. De tabletten en verpakkingen van nepmedicatie worden zeer vakkundig nagemaakt en zijn moeilijk van echt te onderscheiden.
5. Alertheid van behandelaars is essentieel om gevaarlijke producten op te sporen, gezondheidsbeschermende maatregelen tijdig te kunnen nemen en verdere schade aan de volksgezondheid zoveel mogelijk te beperken.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs A.J.H.P. van Riel
J. Meulenbelt
Thema Medicatieveiligheid
Publicatie 18 juni 2013
Editie PiL - Jaargang 17 - editie 2 - Editie 2, 2013