Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

De incidentie van kanker na behandeling met foliumzuur en vitamine B12

Door op 31-03-2010

Recentelijk is ongerustheid ontstaan over de veiligheid van foliumzuursuppletie. Onderzoek bij dieren wijst erop dat beperkte suppletie tumorontwikkeling vermindert. Tegelijkertijd kunnen hoge doses foliumzuur juist celdeling versnellen en zo tumorgroei stimuleren in preneoplastische afwijkingen. In veel landen wordt foliumzuur toegevoegd aan verschillende voedingsmiddelen om neuraalbuisdefecten bij de geboorte te voorkomen. In een groot onderzoek met bijna 7000 patiënten in Noorwegen kregen patiënten met ischemische hartziekten foliumzuur en vitamine B om de serumconcentratie van homocysteïne te verlagen en daardoor het aantal cardiovasculaire incidenten. Tot nu toe hebben deze onderzoeken geen verbetering van de primaire uitkomstmaten laten zien. Dit artikel beschrijft de relatie tussen overlijden en de behandeling met foliumzuur en vitamine B bij deze onderzoekspopulatie.
Patiënten kregen foliumzuur (0,8 mg/d) plus vitamine B12 (0,4 mg/d) en vitamine B6 (40 mg/d) (Groep A, n=1708) óf foliumzuur en vitamine B12 (groep B, n=1703) óf alleen vitamine B6 (groep C, n=1705) óf placebo (groep D, n=1721). Na gemiddeld 39 maanden behandeling en nog eens 38 maanden observatie is gekeken naar de incidentie en mortaliteit van kanker en de totale kans op overlijden. De groepen die behandeld werden met foliumzuur én vitamine B12 (groepen A en B) hadden een Hazard Ratio (HR) van 1,21 (1,03-1,41) op het ontwikkelen van een maligniteit ten opzichte van patiënten die niet behandeld werden met foliumzuur of B12 (groepen C en D; vitamine B6 had geen significant effect). Voor overlijden aan kanker was de HR 1,38 (1,07-1,79) voor groep A plus groep B ten opzichte van groep C plus groep D die niet behandeld werd. Het verschil werd vooral veroorzaakt door longkanker. De onderzoekers concluderen dat behandeling met foliumzuur en vitamine B12 samengaat met een verhoogde algemene mortaliteit en een grotere kans om te overlijden aan kanker.
De dosis foliumzuur die werd gegeven, was vier tot zes keer hoger dan de gemiddelde adviezen voor suppletie. In Noorwegen is er geen foliumzuursuppletie in brood en ander voedsel; daarom kon in dit grote onderzoek goed gekeken worden naar het effect van deze supplementen bij mensen met ischemische hartziekte. De prevalentie van rokers was hoog in de onderzoekspopulatie, daarom zou een dergelijk effect wellicht niet te detecteren zijn geweest in een populatie met minder rokers.

Belangenverstrengeling: geen.

Ebbing M, Bønaa, KH, Nygård O, Arnesen E, Ueland PM, Nordrehaug JE et al. Cancer incidence and mortality after treatment with folic acid and vitamin B12. JAMA 2009;302:2119-2126.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Dr. M.E.C. van Eijk
Thema Farmacotherapie
Publicatie 31 maart 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 2 - Editie 2, 2010