Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Diagnose en behandeling van idiopatische obstipatie op kinderleeftijd: de NICE-richtlijnen

Door op 17-11-2010

De richtlijnen van NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) zijn van bijzonder belang voor hen die met kinderen met obstipatie te maken hebben. Uitvoerig wordt ingegaan op aspecten als diagnostiek, therapie en begeleiding.
De werkgroep tracht aan te geven wat de incidentie is van deze vorm van obstipatie bij kinderen, maar zoekt tevergeefs naar een getal. Er staat dat obstipatie ‘common’ is bij kinderen. Gegeven de aard van de goedaardige aandoening verwacht men dat voor deze patiënten geen groot beroep op zorg gedaan wordt. Dat is echter onjuist. Bij een derde van de kinderen die een keer obstipatie hebben, worden de symptomen chronisch. ‘Vele’ kinderen hebben medische en verpleegkundige zorg nodig en ‘sommige’ kinderen en jonge mensen kunnen jarenlang laxeermiddelen nodig hebben. Het blijft dus vaag om hoeveel kinderen het gaat. Afgezien daarvan wordt lezing van de richtlijnen aanbevolen aan wie ze in de praktijk dienen toe te passen: ouders, verpleegkundigen en artsen.

Belangenverstrengeling: geen.

Bardisa-Ezcurra L, Ullman R, Gordon J, on behalf of the Guideline Development Group. Diagnosis and management of idiopathic childhood constipation: summary of NICE guidance. BMJ 2010;340:1240-1243.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Em. prof. dr. E. van der Does
Thema Aanbevolen Overzichten
Publicatie 17 november 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 9 - Editie 9, 2010