Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Een beetje wijn vermindert de kans op dementie

Door op 01-07-2004

Wat is de invloed van alcoholconsumptie op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer bij ouderen met en zonder het apolipoproteïne-E-ε4-allel (APOE- ε 4) en is er verschil tussen verschillende soorten dranken? Dit was de vraagstelling van een cohortonderzoek onder 980 Amerikanen in de leeftijd van 65 jaar en ouder, bij wie de relatie tussen alcoholgebruik en het ontstaan van de ziekte van Alzheimer of dementie na een cerebrovasculair accident (CVA) werd onderzocht. Het onderscheid van het al dan niet aanwezig zijn van het APOE- ε 4-allel is gemaakt omdat personen met het allel een grotere kans hebben dat zich Alzheimer bij hen ontwikkelt. Inclusiecriteria waren onder andere een goed doorlopen medische keuring, het ontbreken van dementie bij de start van het onderzoek en de aanwezigheid van voldoende gegevens over het voedingspatroon en het alcoholgebruik.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Thema Toxicologie
Publicatie 1 juli 2004
Editie PiL - Jaargang 8 - editie 7 - Editie 7, 2004