Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

FDA pakt elektrische sigaretten aan

Door op 17-11-2010

Elektrische sigaretten zijn bedoeld om nicotine of een andere stof in dampvorm te verkrijgen. Zij hebben een verwarmingselement dat uit een wegwerppatroon nicotine vrijmaakt die in de luchtstroom meegenomen wordt en door de gebruiker geïnhaleerd kan worden. De uitvoering is zodanig dat ze lijken op de oorspronkelijke producten zoals sigaret, sigaar of pijp, maar ze worden ook geleverd in de vorm van pennen of usb-sticks, zodat men ze onopvallend kan gebruiken.
Elektrische sigaretten zijn niet onderzocht op werkzaamheid of veiligheid. Bij een beperkt onderzoek door de FDA bleek de kwaliteitscontrole onder de maat. Zo werd nicotine aangetroffen in een product dat volgens de fabrieksopgave geen nicotine zou bevatten en gaven verpakkingen die volgens het etiket dezelfde hoeveelheid nicotine zouden moeten afgeven, met iedere puff sterk verschillende hoeveelheden af. De FDA heeft nu vijf leveranciers van elektrische sigaretten gewaarschuwd omdat zij niet onderbouwde claims naar buiten brengen en omdat de kwaliteit van de productieprocessen niet aan de huidige standaard voldoet (opmerking referent: ook in ons land gaf de introductie van elektrische sigaretten aanleiding tot discussies betreffende werkzaamheid en betrouwbaarheid).
De FDA heeft de producenten van elektrische sigaretten ook opgeroepen met de FDA samen te werken om de producten te verbeteren en de wettelijke voorschriften na te leven. Zo is het nodig aan te tonen dat elektrische sigaretten veilig en effectief zijn. Ook moet worden aangetoond dat de sterkte, kwaliteit en zuiverheid van de elektrische sigaretten gegarandeerd kan worden. Voor de bevolking is het van belang te weten dat er al vele andere hulpmiddelen zijn om van roken af te komen. Wil je daarvoor nicotine gebruiken, dan is dat in verschillende toedieningsvormen beschikbaar.
Voor de Amerikaanse bevolking is gratis hulp te krijgen om van het roken af te komen via een speciaal telefoonnummer of via www.smokefree.gov. In Nederland is er een verwante website: www.stivoro.nl.

Belangenverstrengeling: geen.

Bericht FDA van 9 september 2010 http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm225210.htm

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs P.J.M.M. Toll
Thema Diversen
Publicatie 17 november 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 9 - Editie 9, 2010