Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

FDA waarschuwt voor gadolinium bevattende röntgencontrastmiddelen

Door op 27-10-2010

Nefrogene systemische fibrose is een betrekkelijk nieuw ziektebeeld dat wordt gekenmerkt door verdikking en verharding van de huid van de extremiteiten. Voorheen noemde men dit beeld nefrogene systemische dermopathie, maar nu is gebleken dat ook andere organen kunnen worden aangedaan, is de naam gewijzigd in nefrogene systemische fibrose. Het ziektebeeld komt voor bij patiënten met ernstig gestoorde nierfunctie of bij dialysepatiënten na het gebruik van gadolinium bevattende röntgencontrastmiddelen. De afwijkingen openbaren zich na twee tot 75 dagen. Gadolinium bevattende röntgencontrastmiddelen worden intraveneus toegediend om de kwaliteit van de beeldvorming bij MRI te verbeteren. Bij patiënten met normale nierfunctie werd dit ziektebeeld tot nu toe niet waargenomen. De FDA beveelt aan om voorafgaand aan deze vorm van diagnostiek de nierfunctie te controleren en de betreffende contrastmiddelen alleen te gebruiken bij normale nierfunctie.

Belangenverstrengeling: geen.

Mededeling van de FDA d.d. 9 september 2010 (zie http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm225375.htm)
Marckmann P et al. Nephrogenic systemic fibrosis: suspected causative role of gadodiamide used for contrast-enhanced magnetic resonance imaging. J Am Soc Nephrol 2006;17:2359-62.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs P.J.M.M. Toll
Thema Bijwerkingen
Publicatie 27 oktober 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 8 - Editie 8, 2010