Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Functionele voeding en statines

Door op 15-06-2012

De laatste jaren komen er steeds meer producten op de markt met de claim dat ze een gunstig effect op de gezondheid hebben, de zogeheten functionele voedingsmiddelen. Vanwege deze gezondheidsbevorderende claims worden functionele voedingsmiddelen ook veelvuldig gebruikt in combinatie met geneesmiddelen, bijvoorbeeld bij de preventie van hart- en vaatziekten. Deze combinatie kan, naast positieve effecten op het risicoprofiel, de werking van het geneesmiddel op een negatieve wijze beïnvloeden. Het gebruik van de oplosbare voedingsvezel β-glucan kan resulteren in een verminderde werking van statines en patiënten blijken bij gelijktijdig gebruik van functionele voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolen/- stanolen eerder geneigd te zijn te stoppen met het gebruik van de aan hen voorgeschreven statine. De huisarts en apotheker spelen een belangrijke rol bij het verlenen van informatie over mogelijke interacties tussen voeding en geneesmiddelen en bij het benadrukken van het belang van een goede therapietrouw aan geneesmiddelen naast het gebruik van functionele voedingsmiddelen.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs dr. S.R.B.M. Eussen
Thema Interacties
Publicatie 15 juni 2012
Editie PiL - Jaargang 16 - editie 2 - Editie 2, 2012