De laatste jaren komen er steeds meer producten op de markt met de claim dat ze een gunstig effect op de gezondheid hebben, de zogeheten functionele voedingsmiddelen. Vanwege deze gezondheidsbevorderende claims worden functionele voedingsmiddelen ook veelvuldig gebruikt in combinatie met geneesmiddelen, bijvoorbeeld bij de preventie van hart- en vaatziekten. Deze combinatie kan, naast positieve effecten op het risicoprofiel, de werking van het geneesmiddel op een negatieve wijze beïnvloeden. Het gebruik van de oplosbare voedingsvezel β-glucan kan resulteren in een verminderde werking van statines en patiënten blijken bij gelijktijdig gebruik van functionele voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolen/- stanolen eerder geneigd te zijn te stoppen met het gebruik van de aan hen voorgeschreven statine. De huisarts en apotheker spelen een belangrijke rol bij het verlenen van informatie over mogelijke interacties tussen voeding en geneesmiddelen en bij het benadrukken van het belang van een goede therapietrouw aan geneesmiddelen naast het gebruik van functionele voedingsmiddelen.
Auteurs | dr. S.R.B.M. Eussen |
---|---|
Thema | Interacties |
Publicatie | 15 juni 2012 |
Editie | PiL - Jaargang 16 - editie 2 - Editie 2, 2012 |