Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Gebruik van bad-emollientia bij behandeling van atopisch eczeem

Door op 25-06-2010

Het regelmatig direct aanbrengen van een emolliens in de vorm van een crème of zalf staat centraal in de behandeling van patiënten met atopisch eczeem. Een emolliens wordt gebruikt om de droogheid en schilfering van de huid tegen te gaan. De olieachtige basis van het emolliens vermindert de droogheid van de huid en gaat de afgifte van water door het stratum corneum tegen. Behandeling met een emolliens zorgt er dus voor dat de huid van een eczeempatiënt zijn defensieve barrière behoudt. Er is tot dusver maar één degelijk onderzoek verschenen dat aantoonde dat de lokale behandeling inderdaad veilig en effectief is. Deze handelswijze wordt echter ondersteund door jarenlange klinische ervaring.
Momenteel wordt patiënten met atopisch eczeem vaak aangeraden om ook een emolliens te gebruiken in bad in plaats van zeep. Emollientia voor in bad bestaan meestal uit vloeibare paraffine met een ander emolliens (wolvet of isopropylmyristaat). Door een emolliens toe te voegen aan het badwater treedt echter een aanzienlijke verdunning op, waardoor het directe effect op de huid veel minder is dan bij directe lokale toepassing. Daarnaast is er geen enkel goed onderbouwd onderzoek waaruit blijkt dat toevoegen van het emolliens aan badwater echt werkzaam is.
Kortom, momenteel zijn er weinig gegevens die het gebruik van emollientia voor in bad ondersteunen. Er is een goed onderbouwd onderzoek nodig om de waarde van emollientia in badwater aan te tonen – als die al bestaat.

Belangenverstrengeling: niet vermeld.

Tarr A, Iheanacho I. Should we use bath emollients for atopic eczema? BMJ 2010;340:361-362.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Dr. P.L.B. Bruijnzeel
Thema Diversen
Publicatie 25 juni 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 5 - Editie 5, 2010