Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Hormoontherapie en eierstokkanker

Door op 01-02-2010

Er zijn aanwijzingen dat postmenopausale hormoontherapie een verhoogde kans geeft op eierstokkanker.
Mørch en medewerkers onderzochten de invloed van het gebruikte preparaat, de duur van het gebruik, de dosis, eventuele combinatietherapie en de wijze van toediening. Zij putten hun gegevens uit diverse Deense nationale databanken, waardoor ze in staat waren de gegevens van 909.946 vrouwen van 50 tot 79 jaar te analyseren. Bekend was de voorgeschreven medicatie, de ziektegeschiedenis, de pathologie en mogelijke interfererende factoren. De vrouwen werden gemiddeld gedurende acht jaar gevolgd.
Aan het eind van het onderzoek gebruikte 9% hormoontherapie, 22% had eerder deze therapie gebruikt en 63% nooit. 3068 vrouwen kregen gedurende het onderzoek eierstokkanker. Het relatieve risico voor actuele gebruiksters was 1,36 (BI: 1,26-1,51) ten opzichte van de groep die nooit gebruikt had. Voor eerdere gebruiksters nam het risico af naarmate ze langer geleden deze behandeling hadden gebruikt.
Voor huidige gebruiksters werd het risico niet beïnvloed door de aard van het gebruikte middel, dat wil zeggen alleen oestrogeen of oestrogeen gecombineerd met progestageen. Ook de dosering van het middel, de duur van de therapie of de wijze van toediening, transdermaal, oraal of vaginaal, had geen invloed.
Bij het beginnen van hormonale therapie dient men dus rekening te houden met een verhoogde kans op eierstokkanker; relatief is het een verhoging met 36%, in absolute zin vertaalt dit zich in één geval per 8300 patiëntenjaren.

Belangenverstrengeling: het onderzoek werd gesponsord door de Deense Kanker Vereniging. Van de auteurs had alleen Lidegaard ondersteuning van de farmaceutische industrie ontvangen.

�� Mørch L, Løkkegaard E, Andreasen A, Kruger-Kjaer S, Lidegaar O. Hormone therapy and ovarian cancer. JAMA 2009;302:298-305.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs P.J.M.M. Toll
Thema Bijwerkingen
Publicatie 1 februari 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 1 - Editie 1, 2010