Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Jicht

Door op 25-06-2010

Jicht is een metabole aandoening die artritis kan veroorzaken door de afzetting van uraatkristallen in de gewrichten ten gevolge van te hoge urinezuurconcentraties in het bloed. Het komt in de westerse wereld voor bij 1 tot 2% van de bevolking en de prevalentie neemt toe. Dieet en genetische afwijkingen in de uitscheiding van urinezuur zijn de belangrijkste oorzaak van primaire jicht. Jicht en een verhoogd urinezuurgehalte komt vaker voor bij patiënten met hypertensie, diabetes, metabool syndroom en renale en cardiovasculaire aandoeningen. NSAID’s en colchicine (in lage dosering: zie MFM 2009;47:166) zijn de middelen van keuze bij de acute aanval. Door verlaging van de urinezuurconcentratie is jicht te bestrijden en zijn aanvallen te voorkomen. Bij voldoende langdurige (levenslange) verlaging van de urinezuurconcentraties kan de jicht-artritis genezen: de kristallen in de gewrichten lossen op. Voorlichting aan de patiënt is met name gericht op aanpassing van de levensstijl. Behandeling van begeleidende ziekten is een belangrijk onderdeel van de behandeling van jicht.
Richette en Bardin behandelen in een overzichtsartikel de verschillende aspecten: epidemiologie, pathofysiologie, genetische factoren, de klinische verschijningsvorm en de behandeling. Zij onderscheiden primaire en secundaire jicht, als sprake is van oorzakelijke factoren zoals geneesmiddelengebruik. Het overzicht leest als een hoofdstuk uit een handboek, maar is goed up-to-date, want de auteurs hebben de literatuur tot eind november 2008 verwerkt.

Belangenverstrengeling: de beide auteurs hebben banden met de farmaceutische industrie, maar verklaren dat deze geen belangenconflicten opleveren voor dit artikel.

Richette P, Bardin T. Gout. Lancet 2010;375:318-28.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs P.J.M.M. Toll
Thema Aanbevolen Overzichten
Publicatie 25 juni 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 5 - Editie 5, 2010