Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Meer openheid over relaties met de farmaceutische industrie: een voorstel tot verbetering

Door op 17-12-2010

Onderlinge relaties van universiteiten en farmaceutische bedrijven hebben voordelen en risico’s. Zo zijn er de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen en apparaten en andere nieuwigheden die nogal eens een verbetering van diagnostiek en therapie inhouden alsmede preventie of uitstel van ziekten. Anderzijds kunnen deze relaties leiden tot disproportionele steun voor het gebruik, de veiligheid en de gewenstheid van de producten van een bepaalde industrie. Bij zorgen over dergelijke relaties is de gebruikelijke reactie dat de relatie ook duidelijk moet zijn naar buiten. In de VS is het gangbaar dat academische onderzoekers die subsidie krijgen van het National Institute of Health (NIH) of van het Department of Health and Human Serves (DHHS) elke industriële bijdrage van tienduizend dollar of meer aan hun instituut melden. Als er dan voor een bepaald project ook nog subsidie wordt gevraagd en die tienduizend dollars worden niet gemeld, dan kan er een conflict ontstaan dat het instituut moet zien op te lossen. Deze problematiek heeft geleid tot zes aanbevelingen die moeten leiden tot een verbeterde regeling van de onderlinge relaties van universiteiten en farmaceutische bedrijven (in de VS op federaal niveau):
1) Openbaarmaking van elk bedrag dat de onderzoeker ontvangt van tien dollar of meer, in ieder geval honderd dollar of meer per jaar;
2) Het gebruik van een standaardformulier;
3) De NIH bevordert onderzoek naar gevallen van falen van faculteitsleden/onderzoekers om hun bestuur in te lichten over hun banden met de industrie;
4) De DHHS biedt begeleiding aan bij de meest problematische vormen van banden met de industrie;
5) Gegevens over banden tussen universiteiten en industrieën worden openbaar gemaakt op een website;
6) Indien de afdeling financiële problemen ondervindt met navolging van deze regels, zal het instituut de helpende hand bieden.
De auteurs zijn van mening dat het voorgestelde beleid een meer georganiseerd, efficiënt en effectief systeem zal blijken te zijn in de omgang met de onderlinge relaties van universiteiten en farmaceutische bedrijven, hoewel het niet gemakkelijk zal zijn om dit uit te voeren.

Opmerking referent: de recente geschiedenis van rosiglitazon (Avandia®) leert ons alert te zijn op de verschillende belangen binnen de relaties van universiteiten en farmaceutische bedrijven, waarbij openheid alleen maar kan helpen.

Belangenverstrengeling: niet vermeld.

Campbell EG, Zinner DE. Disclosing industry relationships – toward an improved federal research policy. N Engl J Med 2010;363:604-606.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Em. prof. dr. E. van der Does
Thema Diversen
Publicatie 17 december 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 10 - Editie 10, 2010