Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Ontstekingsremmende medicatie en risico op hart- en vaatziekten: een hart onder de riem voor reumapatiënten

Door op 15-06-2015

Hart- en vaatziekten vormen een spectrum van aandoeningen waarbinnen ontsteking een belangrijke rol speelt bij de ontstaanswijze ervan. Recent is aangetoond dat bij patiënten met chronische gewrichtsontstekingen vaker hart- en vaatziekten lijken op te treden, mede omdat een verhoogde ontstekingsgraad aanwezig is.
De mate van vóórkomen van hart- en vaatziekten binnen deze groep is nog onduidelijk. Ook is nog niet duidelijk in hoeverre dit vastgesteld kan worden door beeldvormende technieken en wat het effect is van ontstekingsremmende medicatie op het verminderen van dit risico.
Dit artikel beschrijft dat patiënten met een chronische gewrichtsontsteking ook in de eerste lijn een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, dat nieuwe beeldvormende technieken mogelijkheden bieden om het risico op hart- en vaatziekten correct in te schatten, maar ook dat het gebruik van ontstekingsremmende medicatie het optreden van hart- en vaatziekten lijkt te voorkómen bij patiënten met een chronische gewrichtsontsteking.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Sijl, Dr. A.M. van
Thema Bijwerkingen
Publicatie 15 juni 2015
Editie PiL - Jaargang 19 - editie 1 - Editie 1, 2015