Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Propylthiouracil geeft leverfalen

Door op 16-08-2010

De FDA heeft gewaarschuwd voor leverfalen veroorzaakt door propylthiouracil. Zij heeft 32 meldingen, zowel bij volwassenen als kinderen, ontvangen waarvan er dertien een fataal beloop hadden en elf een levertransplantatie noodzakelijk maakten. Propylthiouracil wordt gebruikt ter behandeling van de hyperthyreoïdie ten gevolge van de ziekte van Graves. Ook voor de alternatieve behandeling, namelijk die met thiamazol (ook wel methimazol genoemd), wordt ernstige leverschade gemeld, maar minder vaak. Aangestipt wordt dat de FDA thiamazol als eerste keus blijft beschouwen en dat propylthiouracil pas in aanmerking komt als patiënten overgevoelig zijn voor thiamazol of het niet kunnen verdragen. Ook in het eerste trimester van de zwangerschap zou propylthiouracil de voorkeur hebben.
De FDA raadt aan om patiënten die toch propylthiouracil nodig hebben, nauwgezet te controleren op leverschade, zeker gedurende de eerste zes maanden van de behandeling, en ook om patiënten te vragen zich onmiddellijk te melden indien zij klachten krijgen zoals vermoeidheid, zwakte, vage buikpijn, verlies van eetlust, jeuk, opvallend snel ontstaan van blauwe plekken of gele kleur van ogen of huid. Bij verdenking op leverschade moet de behandeling onmiddellijk worden gestaakt. Het mag niet voorgeschreven worden aan kinderen tenzij er geen andere mogelijkheden voor behandeling zijn.

Belangenverstrengeling: niet van toepassing.

Anoniem. Propylthiouracil-induced liver failure. http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/PostmarketDrugSafetyInformationforPatientsandProviders/DrugSafetyInformationforHeathcareProfessionals/ucm162701.htm

Thiamazol is in Nederland op de markt als Strumazol®
Propylthiouracil is in Nederland als zodanig op de markt

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs P.J.M.M. Toll
Thema Bijwerkingen
Publicatie 16 augustus 2010
Editie PiL - Jaargang 14 - editie 6 - Editie 6, 2010