Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Prostaglandines in oogdruppels beschermen tegen uitval van wimpers bij chemotherapie

Door op 24-01-2011

Verlies van haren is een veelvoorkomende bijwerking bij chemotherapie. Ook de wimpers, die bedoeld zijn om het oog te beschermen tegen vervuiling vanuit de lucht, kunnen uitvallen. Het is waarschijnlijk dat lokale toepassing van prostaglandines de groei van wimpers bevordert. Bimatoprost, geregistreerd voor de verlaging van de intraoculaire druk, heeft als bijwerking wimperveranderingen (grotere lengte, dikte en aantal). De Food and Drug Administration heeft bimatoprost ook geregistreerd ter behandeling van hypotrichosis van de wimpers.
Moroi beschrijft aan de hand van een patiëntencasus de beschermende werking van een prostaglandine tegen de uitval van wimpers bij chemotherapie. Het betreft een 59-jarige vrouw die al lang behandeld werd met bimatoprost en timolol in verband met glaucoom. Wegens overgevoeligheid werd overgegaan op conserveermiddelvrije druppels en werd zij behandeld met latanoprost en later travoprost: één druppel in beide ogen voor het slapengaan. Toen zij twee jaar deze laatste therapie kreeg, werd borstkanker bij haar vastgesteld en werd zij behandeld met doxorubicine en cyclofosfamide. Ongeveer vier weken na afloop van de chemotherapie had zij al haar hoofdhaar verloren en de wenkbrauwen gedeeltelijk. Haar wimpers had ze echter behouden. De veronderstelling is dat het prostaglandine de mitose in de anagene fase van de haarfollikels teweegbrengt, hetgeen de toxische effecten van de cytostatica tegengaat. Ook in een diermodel kon dit worden aangetoond: indien muizen plaatselijk worden behandeld met een prostaglandine, dan is de haaruitval bij behandeling met doxorubicine minder dan wanneer het prostaglandine niet wordt toegediend.

Belangenverstrengeling: de auteur heeft van verschillende farmaceutische bedrijven honoraria ontvangen voor voordrachten.

Moroi SE. Eyelash preservation during chemotherapy and topical prostaglandine therapy. Arch Intern Med 2010;170:1269-70.

Bimatoprost is in Nederland op de markt als Lumigan®
Bimatoprost met timolol is in Nederland op de markt als Ganfort®
Latanoprost is in Nederland op de markt als Xalatan®
Travoprost is in Nederland op de markt als Travatan®

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs P.J.M.M. Toll
Thema Bijwerkingen
Publicatie 24 januari 2011
Editie PiL - Jaargang 15 - editie 1 - Editie 1, 2011