Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Vitamine E en cardiovasculaire aandoeningen

Door op 01-09-2004

Volgens observationele epidemiologische onderzoeken verlaagt het innemen van grote hoeveelheden vitamine E uit voeding of supplementen het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Vitamine E is een antioxidant die de oxidatie van LDL-cholesterol zou kunnen remmen. Het gunstige effect is echter gering, waardoor niet bekend is of dat inderdaad te danken is aan vitamine E. Het zou ook toegeschreven kunnen worden aan ‘confounding’, dat voorkomt in alle observationele epidemiologische onderzoeken en in dit geval even groot zou kunnen zijn als het gevonden effect. Betrouwbare bewijzen over de invloed van vitamine E op cardiovasculaire aandoeningen moeten komen uit grote gerandomiseerde onderzoeken. Eidelman en medewerkers analyseerden de resultaten van deze onderzoeken zowel individueel als samen in een meta-analyse.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Thema Farmacotherapie
Publicatie 1 september 2004
Editie PiL - Jaargang 8 - editie 9 - Editie 9, 2004