Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn
Menu

Vitaminesuppletie en het risico op kanker en hart- en vaatziekten

Door op 01-02-2005

Regelmatig is gesuggereerd dat dagelijkse suppletie aan het voedsel van lage hoeveelheden vitaminen en mineralen met een antioxidante werking de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker zou verhogen. Deze bewering is echter door geen enkel onderzoek onderbouwd. Daarom hebben Hercberg et al. de SU-VI-MAX-studie (Supplémentation en Vitamines et Minéraux Antioxydants) uitgevoerd. In een gerandomiseerd dubbelblind, placebogecontroleerd primaire-preventieonderzoek werden 13.017 Franse volwassenen (7876 vrouwen van 35-60 jaar en 5141 mannen van 45-60 jaar) ingesloten. Alle deelnemers namen dagelijks gedurende een periode van gemiddeld 7,5 jaar een placebo of een capsule in die 120 mg vitamine C, 30 mg vitamine E, 6 mg bètacaroteen, 100 µg seleen en 20 mg zink bevatte. De uitkomst van het onderzoek was dat er geen significante verschillen werden gevonden tussen de behandelde en nietbehandelde groep met betrekking tot de incidentie van kanker (267 versus 295 ofwel 4,1 versus 4,5%), hart- en vaatziekten (134 vs. 137; 2,1 en 2,1%) en mortaliteit (76 vs. 98 ofwel 1,2 en 1,5%). Wanneer de BIgegevens werden uitgesplitst naar geslacht, dan bleek dat mannen door het dagelijks gebruik van de genoemde voedselsuppletie significant beter beschermd werden tegen het krijgen van kanker (relatief risico 0,69; 95%-BI 0,53-0,91) en dat er een soortgelijk effect ten aanzien van mortaliteit optrad (relatief risico 0,63; 95%-BI 0,42-0,93). Dit effect trad niet op bij vrouwen. Voor de incidentie van hart- en vaatziekten kon geen beschermend effect van suppletie met antioxidanten worden aangetoond.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Thema Farmacotherapie
Publicatie 1 februari 2005
Editie PiL - Jaargang 9 - editie 2 - Editie 2, 2005